Burun Estetiği son yıllarda önemli değişimler ve gelişimler yaşadı. Koruyucu Burun Estetiği temel felsefesi burun için “yapısal öneme” sahip anatomik bileşenlerin korunmasıdır.
Koruyucu yaklaşım Kapalı Rinoplasti Tekniğiyle yapıldığında, burun yapılarına ulaşılırken burun altından cilt kesisi yapılmaz. Bu durumda burnun alt kısmındaki orta bölmesinde kesi izi olmaz. Kesiler burun deliklerinin içinde kalır ve dışarıdan bakıldığında bu izler belli olmaz.
Açık Rinoplasti’de burun altında küçük bir kesi olur. Burun yapılarına bu kesi yoluyla ulaşılır.
Açık ve Kapalı yöntemi birbiri ile doğrudan kıyaslamak doğru olmaz. İki yöntemin de kendine göre artıları vardır. Önemli olan burun yapısına göre hangi yöntemin seçileceğine doğru karar verebilmektir.
Koruyucu yöntemde burun yapılarına ulaşılırken “Burun Tendonu” da denilen önemli bir anatomik bağ korunur. Bu bağ burun ucunu yukarı doğru asar ve aynı zamanda burun ucunun esnek ve hareketli olmasını da sağlar. Bu bağ burun ucunu yukarı doğru asılı tutan bir yay gibi düşünülebilir. Bu bağın korunmadığı durumlarda burun ucu esnekliğini yitirebilir ve aşağı sarkabilir.
Koruyucu yaklaşımda korunan tek bağ burun ucu bağı değildir. Koruyucu yaklaşımda her iki burun kanadının içinde yer alan kıkırdakları daha üstteki sağlam kıkırdaklara tutturan bağlar da korunur. Bu bağların nefes almadaki rolü son derece önemlidir.
Koruyucu yaklaşımda aynı zamanda burun sırtı yapıları, kemik ve kıkırdak zarları da korunur. Böylelikle ameliyat sonrası şişlik, morluk, uyuşukluk daha az olur.
Koruyucu yaklaşımda bir ameliyat yapmak için özel alet ve ekipmanlar tasarlanmıştır. Özel ışıklandırma ve cerrahi aletlerin yardımı ile ameliyatlar daha kontrollü yapılabilmekte ve ameliyatı yapan kişi ameliyat öncesi planlamaya daha sadık kalabilmektedir.
Ancak Burun Estetiği ameliyatındaki en önemli unsur ameliyatı yapan kişinin tecrübesidir. Alanında tecrübeli bir cerrahın ameliyat sonuçlarının da doğal olarak daha başarılı ve tutarlı olması beklenir.
Gelişen teknolojik gelişmelerin Estetik Cerrahlara sağladığı önemli bir kolaylık da, iki boyutlu (2D) ve üç boyutlu (3D) simülasyon programlarıdır.
İki boyutlu ve üç boyutlu simülasyon programları ile hastanın yüzünün ve burnunun şekli bilgisayar ortamına aktarılır ve hastanın istek ve beklentileri doğrultusunda ameliyat planlaması yapılır. Bu simülasyonlarda hasta ameliyat sonrası görüntüsünün nasıl olacağı konusunda fikir sahibi olur.Ameliyatı yapacak cerrah ise, elinde bir yol haritası olduğu için, ameliyatta daha rahat çalışır.
SİMÜLASYON ÇALIŞMALARI AMELİYAT SONUCUNU ASLA GARANTİLEMEZ. SADECE YOL GÖSTERİCİDİR. NE AMELİYAT OLACAK KİŞİ BÖYLE BİR BEKLENTİYE KAPILMALIDIR NE DE AMELİYATI YAPACAK CERRAH GARANTİ SONUÇ İDDİASINDA BULUNMALIDIR. BURUN YAŞAYAN BİR ORGANDIR VE AMELİYAT SONRASI BELLİ BİR İYİLEŞME DÖNEMİNDEN GEÇER. BU İYİLEŞME DÖNEMİ KİŞİDEN KİŞİYE DEĞİŞİKLİK GÖSTERİR.
Ayrıntılı bilgi almak için LÜTFEN RANDEVU ALIN.
Op Dr Ufuk Aydın
Randevu Telefonu : 0542 224 28 32
instagram @drufukaydin
facebook / op dr ufuk aydın
Instagram ya da Facebook yoluyla doktorunuza doğrudan mesaj göndermekten çekinmeyiniz.